tisdag 10 mars 2009

Motion om mat på äldreboendena

I slutet av förra veckan lämnade jag in en motion som föreslår att det nya äldreboendet i Nödinge ska planeras så att de boende kan serveras nylagad mat. Här kommer motionen i sin helhet:

Motion till Ale kommunfullmäktige angående mat på äldreboendena

Mat är ett glädjeämne för de flesta av oss. Vi tycker det är självklart att vår mat ska vara välsmakande och näringsrik och att vi kan bestämma själva vad vi ska äta.

Våra äldre som inte längre kan laga sin egen mat är säkert inte annorlunda än alla andra när det gäller maten. Men många äldre har inte så god aptit och då ställs det extra höga krav på att maten ska både se god ut och smaka och lukta gott.

På de särskilda boendena för äldre i Ale kommun serveras idag varm mat som tillagats i Nödinge av Ale Matservice. Det planeras ett försök med kyld mat på ett boende för att kunna erbjuda större valmöjlighet för de äldre.

När det nu planeras ett nytt äldreboende i Nödinge har representanter för pensionärsorganisationerna framfört att de önskar att maten till de boende ska lagas på plats och serveras varm och nylagad. Enligt de uppgifter jag har fått har dessa önskemål avfärdats.

Jag anser att det är rimligt att även som gammal vilja ha nylagad mat och få känna matlukt när det börjar bli dags för en måltid.

Med hänvisning till ovanstående föreslår jag
att kommunfullmäktige beslutar uppdra till Tekniska nämnden och Vård-och omsorgsnämnden att i sin planering av de nya äldreboenden i Nödinge och Älvängen ge flera alternativa förslag som innebär att de boende får nylagad varm mat och möjlighet för att se och delta i matlagningen i så hög grad som möjligt, samt
att motionen behandlas så skyndsamt att beslutet påverkar planeringen av äldreboendena i Nödinge och Älvängen.

Inga kommentarer: